Podhůří Železných hor

Tématické cyklookruhy na území čtyř mikroregionů

Železné hory a jejich podhůří jsou ideálním terénem pro cykloturistiku. Vytvořte si dle podrobných itinerářů jednotlivých tras a okruhů svůj program a vyražte!
Železné hory a jejich podhůří jsou ideálním terénem pro cykloturistiku. Je to krajina pestrá a při jízdě na kole proměnlivá, přesto však snadno prostupná. Nejsou zde žádná extrémní stoupání či sjezdy, trasy nemají extrémní převýšení. Toto území nabízí nejen krásnou krajinu a řadu přírodních památek a zajímavostí, ale i množství dalších atraktivních míst: rozhledny, zámky a zámečky, zříceniny hradů a další.


PUTOVNÍ CYKLOTRASY a TÉMATICKÉ CYKLOOKRUHY nemíjejí žádnou z možností koupání a vodních sportů, žádnou kulturní památku či jinou zajímavost. Navíc jsou ještě doplněny o další aktivity. Kromě výše zmíněných vodních sportů, jsou to projížďky na koních či vyhlídkové lety. Jednotlivé doprovodné aktivity jsou směrovány na již vytvořené produkty mikroregionů jako jsou např. naučné stezky a rozhledny.

Podrobné informace:
IC Heřmanův Městec
Náměstí Míru, 538 03 Heřmanův Městec
tel.: 469625147
www.hermanomestecko.oblast.cz

ostatní TIC na území kraje Železných hor
IC mikroregionu Podhůří Železných hor
tel.: 464646438
www.mpzh.oblast.cz
IC Nasavrky
tel.: 469677566
http://ckmacek.cz/ic
IC Seč
tel.: 469676285
www.obec-sec.cz
IC Třemošnice
tel.: 469611135
www.tremosnice.cz/ic

doprovodné propagační materiály k dostání v uvedených IC

Náhled Náhled


Pro náruživé sportovce jsou připraveny především PUTOVNÍ CYKLOTRASY KRAJEM ŽELEZNÝCH HOR. Jejich čtyři 30-ti až 40-ti kilometrové etapy je možné spojit a projet je třeba ve dvou dnech apod. Trasa dlouhá 70 km Železnými horami - taková nabídka jistě neurazí ani ty nejzdatnější.

Putovní cyklotrasy ocení určitě i sportovně založené rodiny s většími či dospívajícími dětmi, kterým nevadí vést si veškeré věci s sebou na kole.
Žádný výchozí a cílový bod etap není totožný. Do výchozího bodu putování je možné dostat se vlakem nebo autem. Výchozím bodem cesty je Přelouč, popř. Valy. První nocleh je v Heřmanově Městci nebo na Konopáči, druhý nocleh je v Třemošnici, s třetím ubytováním se počítá v Horním Bradle a posledním místem přespání jsou Nasavrky.
Pro ty, kteří raději volí volnější tempo a chtějí se v některém z míst noclehů (nebo ve všech) ještě zdržet, jsou připraveny Přídavné bloky. Pro každé místo noclehu je připraven jednodenní program, který z daného místa vychází a opět se do něj vrací. Putování mikroregiony je rozděleno do čtyř etap = čtyř dnů, které je možné díky čtyřem přídavným programům prodloužit pobyt v území až na osm dnů. Tyto dva produkty jsou koncipovány tak, aby při jejich spojení nedocházelo k dublování tras a zajímavých míst.

mapa
Etapa A
Etapa B
Etapa C
Etapa D
Přídavné bloky



Rodiny s malými dětmi mohou využít TÉMATICKÉ CYKLOOKRUHY KRAJEM ŽELEZNÝCH HOR, které mají délku cca od 20 km do 30 km. Rodiny se ubytují v některém z navržených ubytovacích míst a mohou si projet jeden nebo i více připravených okruhů, popř. přidat něco z nabídky přídavných programů.
I seniory určitě zaujmou tématické cyklokruhy a přídavné programy. Právě na seniory a rodiny s dětmi je myšleno i v projektu tím, že jako místa ubytování jsou vybírána města a obce, které nabízí dostatečné množství komfortního ubytování v penzionech, hotýlcích či v soukromí.
Dále je v projektu každá trasa vytvořena tak, aby se přibližně kolem poledne dojelo do místa s možností stravování.
Cyklookruhy z jednoho ubytovacího místa jsou ideální při víkendovém či třídenním pobytu v mikroregionech. Při postupném přesunu do všech ubytovacích míst je pomocí cyklokruhů možné vytvořit 9-ti denní dovolenou. Okruhy jsou navrženy tak, aby se trasy a zajímavá místa nedublovaly.

mapa
Heřmanův Městec
Trasa A
Trasa A1
Trasa B
Třemošnice
Trasa C
Trasa D
Trasa E
Horní Bradlo
Trasa F
Trasa G
Nasavrky
Trasa H
Trasa I


Doprava
Pokud putovní cyklotrasy budou využity skutečně jako celek, začínají v Přelouči, popř. Valech. Přelouč je rychlíková zastávka, ve Valech staví pouze vlaky osobní, ale obě místa leží na železniční trati. Poslední čtvrtý den putovních cyklotras končí v Heřmanově Městci, popř. v Přelouči. Heřmanův Městec je nejen vlaková zastávka, ale staví tu navíc i cyklobus www.connex.cz .
Tématické cyklookruhy začínají a končí ve stejném místě, stejně jako přídavné bloky. Těmito místy jsou:
Heřmanův Městec - vlaková zastávka, zastávka cyklobusu
Třemošnice - vlaková zastávka, zastávka cyklobusu
Horní Bradlo - zastávka cyklobusu
Nasavrky - zastávka cyklobusu
Z uvedeného je patrné, že naplánované cyklotrasy jsou opravdu dostupné i jinými druhy dopravy, než autem.

Variabilita délky

Jednodenní pobyty
Bez ohledu na celky a spojení vytvořené projektem, je možné jakoukoliv trasu absolvovat jako samostatný jednodenní výlet. Ten si je možné vybrat podle náročnosti trasy, podle zajímavých míst, kterými prochází, podle doprovodných aktivit na trase, podle dostupnosti atd. Jako jednodenní trasy je možné využít program jednoho dne z putovních cyklotras, některý z přídavných bloků (Okruh z Horního Bradla) a nebo některý z množství tématických cyklookruhů.
Nejsnadnější je to u těch, u nichž leží výchozí i cílový bod na železniční trati. Pro jednodenní výlety lze využít i cyklobus. Takto je možné absolvovat putovní cyklotrasu druhého a třetího dne i dne čtvrtého. Totéž platí i pro dopravu vlakem.
Víkendové pobyty, třídenní pobyty

Pro víkendové pobyty jsou postavené především Tématické cyklookruhy. Tématických cyklokruhů je celkem devět ze čtyř míst. Z každého místa (Heřmanova Městce, Třemošnice, Horního Bradla, Nasavrk) jsou vytvořeny minimálně dva okruhy, tedy program na dva dny. Pro víkendový pobyt si tedy z nabídky stačí vybrat, které místo nám připadá nejlákavější, zde se ubytovat a v sobotu a v neděli projet navržené cyklokruhy.
Dva a tři dny lze také strávit přímo cyklistickým putováním, pokud využijeme putovní cyklotrasy. Putování samozřejmě můžeme zkrátit o den nebo dva podle našich časových možností.

Čtyřdenní dovolená
Pro velmi sportovně založené turisty a milovníky cykloturistiky je navrženo putování celými Železnými horami, napříč všemi mikroregiony po putovních cyklotrasách. Putování je rozděleno do čtyř jednodenních etap, je tedy čtyřdenní.
I z tématických okruhů je možné vytvořit čtyřdenní dovolenou. Stačí se po dvou dnech přesunout do dalšího výchozího místa a absolvovat další dva okruhy navržené pro nové místo.

Týdenní a delší dovolená
Přesně osm dní trvá putování Železnými horami po putovních cyklotrasách, pokud jsou připojeny všechny přídavné bloky. Ty umožňují nejen volnější a klidnější tempo, ale hlavně prohlédnutí opravdu všech zajímavostí a krás, které dané území nabízí. Pokud některý z přídavných bloků vynecháme, vznikne program na týdenní dovolenou.
Pro dlouhodobé pobyty je možné ubytovat se postupně ve všech ubytovacích místech a projíždět pro ně připravené cyklotrasy. Taková dovolená může mít minimálně deset dní, pokud nezvolíme ani jeden den odpočinkový. S odpočinkovými dny, popř. využitím navrhovaných přídavných bloků, vzniká velice bohatý a pestrý program na celých čtrnáct dní.

ostatní doprovodné služby
člen
Železnohorského
regionu
logo: MAS Železnohorský region