Podhůří Železných hor

Mikroregion Krnovsko [ Mikroregion ]

Mikroregion Krnovsko tvoří severní část bývalého okresu Bruntál, který je severozápadním výběžkem Moravskoslezského kraje. Krnovsko sousedí na západě s okresem Jeseník, severní hranice je shodná se státní hranicí s Polskem, od jihovýchodu sousedí s okresem Opava a jižní hranici má s Bruntálskem.
Téměř celé území náleží z horopisného hlediska k provincii Česká vysočina, soustavě Sudetské a podsoustavě Východní Sudety. Pouze část území na severním a východním okraji (Osoblaha, Krnov, Úvalno) je součástí soustavy Středopolská nížina a podsoustavy Slezská nížina. Jinak je severní část mikroregionu začleněna do Zlatohorské vrchoviny (podcelek Jindřichovská členitá pahorkatina). Část k.ú. Heřmanovic spadá do celku Hrubý Jeseník.
Klimaticky se dělí mikroregion do tří částí: nejmenší s teplým klimatem (shodná s horopisnou příslušností k Středopolské nížině), nejrozsáhlejší s mírně teplým až chladným klimatem (mírně chladné, krátké léto, dlouhá, mírná zima) a ve stoupajících nadmořských výškách s chladným klimatem (Heřmanovice, Holčovice, Hošťálkovy, Krasov, Zátor).

Svazek obcí Mikroregionu Krnovsko tvoří 25 obcí. Správním sídlem mikroregionu je Krnov.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Svazek obcí Mikroregionu Krnovsko
Hlavní náměstí 1
794 01 Krnov
Česko (CZ)

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Mikroregion
AKTUALIZACE: Petr Svoboda (Infomorava.cz) org. 160, 07.06.2004 v 09:51 hodin
člen
Železnohorského
regionu
logo: MAS Železnohorský region